Şaşırtmadı…


Rusya bu gün de yanıyor.

Bu defa da Rusya’nın başkenti Moskova’daki “Mega Khimki” alışveriş merkezinin binasında yangın çıktı. Yangın 7.000 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Binanın çatısı yanıyor. Tahliye yapılmadı. Kayıplar hakkında bilgi verilmedi. İtfaiye ekipleri yangını söndürmek için uğraşıyor.

Rusya’da, hususiyle son aylarda, sebebi bilinemeyen yangınlar, kazalar, toplu ve tekli ölümler bitmek bilmiyor. İlginçtir ki hükumet, yangınların sebeplerine dair herhangi bir ikna edici açıklama da yapamıyor. Basın ve medya da konunun gereğince üzerine gidemiyor. Hatta bir gün içinde pek çok ilginç/yorumlanamayan hadise yaşanıyor da basında yer bulmuyor.

Hala Kırım’daki köprünün bile “gerçekte” nasıl/neden patladığı ve patlama sonrası kısmen yıkıldığı, anlatılamıyor. Güya Ukrayna patlatmış ama öyle olmadığı hemen meydana çıktığı halde dünya basını da konunun üzerine gitmiyor ya da gidemiyor. Rusya’nın amiral gemisi batıyor, nasıl battığı açıklanamıyor. Danışıklı savaştıkları Ukrayna’nın üzerine atılıyor. Ukrayna tarafının konudan haberi yok. Denizaltılar batıyor, basına bile yansımıyor. Yüksek sayıda askeri kara aracı, açıklanamaz şekilde yanıyor, bazıları basına da yansıyor ama üstüne gidilemiyor. Kaç uçakları düştü, basın mensupları bile tam olarak sayıyı bilmiyor. Sebebini ise hiç bilmiyorlar. Putin’in sağlığı da aynı Tayyip’in sağlığı gibi, tıbben izah edilemeyecek bir hızda düzeliyor, sonra bir anda yine kötü oluyor, bu nasıl olabiliyor, kimse konunun üzerine gidemiyor. Askeri kışlalarda ve en çok da Ukrayna sınırları içine gönderilen askeri birliklerde toplu ölümler oluyor, ölmeyenlerinin hali de ölmekten beter oluyor, yine kimse konunun üzerine gidemiyor.

İnsanlığa sergilenen manzaraya baksak, güya Putin’in düşmanı olan onlarca farklı devlet ve bunların siyasi liderleri ve paslaştıkları basın ve medyaları var. Hepsi bir tiyatro sahnesi… Kimsenin birbiriyle savaştığı yok, hepsi İstanbul’la savaşıyorlar ve şu yukarıda anlatılan tuhaflıklar o ülkelerde de yaşanıyor. İngiltere neredeyse donanmasız kalacak, “Kısa sürede neler oldu böyle? Ne oldu İngiltere’nin gemilerine, denizaltılarına böyle?” diyebilen yok.

Neyse… Zaten hitap ettiğim asıl kitle bunları ve burada yazmadıklarımı da biliyor. İstanbul’la restleşen Rusya da içten içe çöküyor, yanıyor, batıyor. Dünyadaki hiçbir güç unsuru hatta hiçbir ittifak, buna mani olamıyor.

| mfs – Ezber bozan – Akademi Dergisi

Bir Yorum Yazın