Konya ve çevresinde obruklar oluşmaya devam ediyor.

Yine art arda obruklar oluştu. Bölgede çok yıllardır dikkat çekici bir obruk hareketliliği var ama son yıllarda obrukların oluşma sıklığı artış eğiliminde. Aslında bu sadece Konya’nın başında olan bir dert değil. Türkiye’nin ve dünyanın başka başka yerlerinde, bilim adamlarının izahını yapamadığı şartlarda obruklar oluşuyor. Çünkü birileri gizli gizli, sinsi sinsi maden çalışması yapıyor ve bazı bölgelerin altı köstebek yuvasına döndürülüyor.

Ellerindeki çok yüksek teknoloji ile gizlice maden çalışması yapan bu kişiler, tespit ettikleri madenleri en kısa zamanda çıkartıp bölgeyi de en kısa zamanda terk etmek esası ile maden çalışmaları yapıyorlar.

Çalışma yaptıkları bölgelerde daha sonra sorunlar oluşurmuş, obruklar olurmuş, hiç umursamadan ve bunları dikkate almadan, hedef aldıkları her yeri köstebek yuvasına çeviriyorlar. Tedbirsiz, çok hızlı ve art niyetli surette yer altı kazıları yapılınca, sonrasında yer yüzeyinde obruklar oluşması dahil bazı olumsuzlukların yaşanması kaçınılmaz oluyor.

Bugüne kadar çok sayıda uzman bu obrukların neden oluştuğunu ve neden bu kadar sık ve büyük oluştuğunu araştırdı ama kale alınır neticeler elde edemedi. Herkesin araştırmasında, tartışmasız gerçek olan bir husus var ki yeraltında bazı bölgelerde boşluklar olduğu ya da boşluklar oluştuğu… Bunun da sık sık obruklara sebep olduğu…

Pek çok kişi, “Nasıl bir yol buluruz da bu boşlukları doldurabiliriz” kısmına takıldı da “Bu boşluklar daha önce de var mıydı, şimdi mi oluştu, hızlıca mı oluşuyor? Yeni ve hızlıca oluşuyorsa buna ne sebep oluyor?” kısmı göz ardı edildi. Yer altı sularını o bölgeye yönlendirip yeraltındaki boşlukların su ile doldurulması bile düşünüldü.

Bunlarla vakit kaybedilirken bile birileri o bölgede ve başka başka bölgelerde, gizlice ve tedbirsizce maden çalışmaları yapmaya, yeraltında büyük boşluklar oluşturmaya devam ediyordu.

Bir Yorum Yazın