İzah edeyim…

Aslında kafamdaki modelin üç boyutlu çizimlerini yaptıracak ve hazır halini sizlerle paylaşacaktım ama benim bunlarla uğraşmaya ve uğraştırmaya vaktim yok.

Zaten bu sizlerin sektörü… Ben anlayabileceğiniz şekilde izahlar yapayım, siz anlar ve hemen prototipler yaparsınız. Kendi bilgi ve tecrübelerinizi de eklersiniz.

Arama motoruna şöyle bir baktım. Size kafamdaki şeyi anlatırken yardımcı olabilecek çizimler buldum… Onları kullanarak izaha başlıyorum. Kullanacağım resimlere çok takılmayın, daha iyi anlatabilmek için onları kullanıyorum.

Şu resimde gördüğünüz araca benzer bir araç yapacaksınız. Öndeki küt kısmı kaldıracaksınız. Yanlardaki küt/düz kısımları da kaldıracaksınız. Camlar da olmayacak. Böyle boyasız ve gri renkte paslanmaz metal tercih edeceksiniz. Gövdenin görüntüsü adeta UFO gibi görünecek. Yanlarda oval olacak. Alt kısım da oval olacak. İki koltuk yan yana da arka arkaya da konabilir.

Dün anlattığım gibi, aracın bir elektrikli bir de benzinli olmak üzere iki motoru olacak. Aracın iç yüzeyinde, cam gibi durması istenen yerleri tek parça, büyük ekranlarla kaplanmış olacak. Aracın içine giren kişi, tamamen kapalı olmasına rağmen çok ferah bir ortamda olduğunu hemen anlayacak. Zaten dış gövde ısı yalıtımlı olacak ve bunun üzerine içeride havalandırma ve klima sistemleri çok iyi şartlarda olacak. Koltuklar bile terletmeyen, nefes alan, hava ile soğutulup ısıtılan koltuklardan olacak.

Mantık olarak, şu araca benzer bir kısmı da olacak.

Ön ve arka tekerlekler aracın gövdesinden biraz daha dış hatlarda yer alacak. Gövde ile tekerlekler arasındaki kısım harika bir tasarıma sahip olacak. Sanki aracın iki yanında ikişer adet olmak üzere kısa ve dar kanatları varmış gibi olacak. Resimdeki gibi birkaç demir çubuk görüntüsü olmayacak. Aracın ana gövdesindeki tasarım kalitesi, tekerlerlere bağlanan hatlarda da devam edecek. UFO benzeri şekle sahip bir araca, gövde ile bütünleşikmiş gibi hoş duran böyle kanatvari kısımlar eklenecek. Tekerleklerin etrafı, bu resimdeki modele de benzer şekilde olacak ama sadece görüntüsü daha hoş olmakla kalmayacak. Tekerleklerin olduğu yerde silindir şeklinde pervaneler de olacak. Dün yazmıştım, uçakların jet motorları benzeri bir görüntü olacak. Yani bu kadar güzel şekilli aracın iki ön kısmına, iki arka kısmına, toplam dört adet çok güzel şekilli jet motoru takılmış görüntüsü oluşturulacak. Aracı daha önce hiçbir yerde görmemiş bir kişi, ilk defa karşısında yolda görse, küçük bir UFO yere inmiş zan edecek.

Bu araç karada bir süre gittikten sonra, sahilden denize girecek ve sonra dikine duran tekerlekler yan yatacaklar. Suyun içinde kalacaklar. Aracın alt gövdesi de suya oturmuş olacak ama araç hızlandıkça gövde sudan yükselecek ve suya teması kesilecek. Araç, yan yatmış dört teker üzerinde muazzam bir hızla ve asgari seviyede sarsıntıyla yol alacak. Hiç zorlanmadan saatte 300 km hıza ulaşacaktır. İsteyenler, bunun da üzerinde bir hıza çıkabilecek bir model yapabilirler ama bence bu, daha sonraki zamanlara bırakılmalı. Böyle bir araçla, şehirler arası değil, ülkeler arayı seyahat mümkün, gayet hızlı ve emniyetli olacak. Bu kadar süratli şekilde saatlerce yol alacak bu araç, rüzgarın gücünü elektriğe de kolayca çevirerek bataryalarını şarj edebilecek.

Pervanelerine gelince…

Şu resimde, şahsın elinde görülen spiral pervane daha uzun şekilde yapılacak ve etrafına uçak motorlarındaki gibi gövde yapılacak. Bu motorlardan uygun boyda dört tane yapılarak araca takılınca, araç denizde bu dört motorun üzerinde havaya kalkarak ve uçar gibi bir hızla gidecek.

Aslında bu tekniği bu güne kadar şu koca gemilere nasıl uygulamamışlar ve hala nasıl oluyor da gemiler gövdeleri üzerinde ve aşırı sürtünmeyle ve basit pervane teknikleriyle yüzüyorlar, ben bunu da anlayamıyorum. Hiç değilse balıkçı teknelerinde ve bazı deniz platformlarında bu tekniğe çoktan geçilmeliydi. Çok büyük yakıt tasarrufu sağlanırdı, gemiler çok hızlanırdı ve her manada maliyet düşerdi.

Bana sorarsanız, hiç inat etmeyin, yeni bir çağa girmek üzere olduğumuzu kabul edin ve dünyadaki birkaç otomobil devi ile elektronik devi olarak bir araya gelin. Hem teknolojinizi, imalat gücünüzü birleştirin hem de sermayenizi… Benimle de iyi geçinirseniz, ben dünyadaki kabullenişleri ve siyasi, ticari dengeleri lehinize olacak şeklide değiştirebilirim. Ayrıca parlak fikirler de verebilirim.

Bir an evvel bu işe ilk giren taraf olun. Çünkü ikinci giren bile tutunamayacak. Zaman geçtikçe bu araçlar yeni yeni teknolojilerle, özelliklerle gelişmeye devam edecektir. Bir kaç safha sorasında tekerlekler ortadan kalkacak ve tıpkı UFO dediğimiz araçlar gibi olacaklardır. O zaman gelince denizin üzerinde gitmek zorunda da kalmayacaklar.

Kafanızdaki klasik gemi mantığını silip atın

Milletler arası nakliye yapan şu koca gemilerinizin sağ ve sol yanlarına, toplamda onlarca adet bu motorlardan takın. Taktığınız motorlar 180 dereceye yakın dönüş yapabilsinler ve motorun altında dümen de olsun. Görün bakın, neler neler değişiyor. Hızınız çok artıyor. Yakıt tasarrufu çok artıyor. Arızalar azalıyor ve arıza/bakım maliyeti ve tamir etme süreçleri çok düşüyor. Seyir halinde gemilerin kontrolünü daha yüksek oranda elde tutabiliyorsunuz. Seyir halindeki gemiyi daha kısa sürede durdurabiliyorsunuz. Kaza/çarpışma ihtimallerini çok çok düşürebiliyorsunuz. İhtiyaç duyulduğunda gemileri yan yan bile götürebiliyorsunuz.

Yeni yapılacak gemileri buna göre zaten ayarlarsınız ama mevcut gemilerinizde makine dairesinde köklü değişiklik yapıp koca bir jenaratör çalıştırmalısınız. Elde edilen elektrik enerjisiyle bu onlarca motoru çalıştırmalısınız. Bu sayede gemilerin içindeki makine/çark sistemlerinde büyük değişiklikler ve eklemeler yapmak zorunda kalmazsınız. Her pervanenin tepesinde güçlü bir elektrik motoru çalıştırırsınız. Gemilerin arkasındaki koca çarkları ve dümenleri de söküp atmalısınız.

Askeri gemilerde de bu teknikleri kullanmalısınız.

(Resim temsilidir)

Mehmet Fahri Sertkaya

Bir Yorum Yazın