Dünya haritasında birkaç farklı noktaya bakayım derken, yine gözüm şu ekran görüntüsündeki bölgeye takıldı.
Henüz bir şey çalışmış değilim ama kafamda dönen fikirler var. Derinliğe, deniz suyunun akıntısına, siyasi şartlara ve başka kriterlere elbette bakılacak ama ben kafamdakini yazayım.
Orada tahminimce Akdeniz’deki deniz alanından daha fazla deniz alanı var. Büyük kısmı zaten tabii olarak çevrelenmiş, kapatılmış.
Geriye kala kala bir yanındaki açık kısmı kontrollü şekilde kapatmak ve koca deniz alanını çok yönlü olarak kullanmak kalmış.
Dünyanın çoğu yerinde deniz canlılarının azaldığı, çok sayıda türün yok olduğu, deniz mahsüllerinin çok pahalandığı şu zamanımızda, denizleri ve deniz canlılarını kontrol altına almak zorundayız.
Öyle ise… Bu kadar güzel, çoğu kısmı hazır ve masrafsız olan bir deniz çifliği neden değerlendirilmiyor. Dikkat edilsin, balık çifliği değil, deniz çifliği… Çünkü sadece balık türleri değil, diğer deniz canlıları da burada bol bol yetiştirilebilir. Hatta mümkün olan yerlerde sünger de yetiştirilebilir. Dünyanın yeni ve geniş sünger yataklarına çok ihtiyacı var.
Marmara bölgesinde yapacağımızı ilan ettiğim devasa tersane sayesinde artık çoğu projede farklı teknikler kullanılacak. Bu farklı bakış açıları ve kullanılacak teknikler sayesinde masraflar, imalat süresi, can kayıpları, kazalar ve mal kayıpları çok büyük oranda azaltılacak… Bir de projelerin kullanma ömrü çok uzatılacak.
Söz konusu tersanede yüzlerce köprü ayağı kısa sürede ve çok yüksek kalitede ve uygun fiyatla yapılabilir. Onlar, deniz üzerinde yüzdürülerek emniyetli bir şekilde ekran görüntüsündeki Meksika körfezi civarına getirilebilr. Çok uzun zaman alacağı zan edilen işler kısa sürede yapılabilir.
Kırmızı renk ile çizdiğim hat boyunca deniz üstünde köprü/yol yapılabilir. İstanbul boğazına yapacağımız köprülere benzer şekilde yapılırsa, bölgede deniz suyunun akıntısı da ısısı da fırtınalar da tsunamiler de deniz canlıları da kontrol altına alınabilir.
Üniversitelerle, biyonik robotların aralarına sızamadğı dünya insanı akademisyenlerle birlikte çalışılır ve bu kontrol altına alınan, çember içine alınan devasa deniz alanından azami istifade sağlanır.
Orada tamamen uzman insanların belirlediği şartlarda deniz canlıları çeşitliği sağlanır. Hangi türlerin orada yaşayacağı, hangilerinin yaşamayacağı, hangilerinin ne sayıda bulunacağı tamamen planlanabilir ve kontrol edilebilir
Dünyada gizlice yaşamakta olan uzaylı türlerin, genetik mühendisliği ile geliştirip denizlere yaydığı istilacı denilen balık türlerinin önleri kesilebilir.
O bölgede bir sene içinde bile deniz mahsüllerinden çok çok büyük paraları bütün bölge ülkeleri kazanabilir.
Bölgede geçim sıkıntısı, hayat pahalılığı, bunlardan kaynaklanan kara paracılık, suç yoğunluğu, zulüm, haksızlıklar, hırsızlıklar, cinayetler kısa sürede ve büyük oranda azaltılabilir. Bölgeye adeta bahar gelir. Çoluk çoçuk, kadınlar rahat nefes alırlar.
Bunların yanı sıra, bölgedeki ülkeler ve adalar ya da ada ülkeleri arasında karadan ulaşma sistemi kurulmuş olur. Deniz üstü köprülerin/yolların sayesinde karda, kışta, fırtınada, gecede, gündüzde her zaman ulaşım mümkün olur. Hem de emniyetli şekilde mümkün olur.
Şayet istenirse, söz konusu deniz yolları bile bazı yerlerde çift katlı hatta üç katlı yapılabilir. Üst katlarda kafeler, restoranlar, mağazalar, oteller olabilir. Yolun deniz üzerinde uzun olduğu, iki kara noktası arasının uzun olduğu kısımlarda böyle sistemler de eklenebilir. Hatta denizde o kısımlara platform eklenebilir ve otomatik asansörler araçları deniz üstündeki çok geniş platformlara park edebilir. İsteyen yolcular geceyi bile orada otelde geçirebiliir. Değişik bir hava olur. Bunlar yapılması zor şeyler değil ama anlayışa, kültüre, kabullenişlere göre değişiklik gösteren ve yapılıp yapılmayacağına ona göre karar verilecek şeyler.
Böyle bir sistem yapılırsa, yine bariyerli teknikle yapılacak. Lakin çift bariyer olacak. Bariyerin biri çelik tel örgülü olacak, deniz suyunu geçirecek ama deniz canlılarını geçirmeyecek. İkinci kat bariyer kapatıldığında ise bu hat boyunca deniz suyu da durdurulabilecek. Çevrede fırtınalar kopuyorken bu alanın içinde kalan deniz suyunun çok sakin kalması sağlanabilecek. Bu kısma dair de farklı tercihler söz konusu olabilir. Üzerinde tartışılır, uzmanlara da danışılır ve karar verilir.
İlk bakışta çok zahmetli ve pahalı bir proje gibi durabilir. Lakin bu proje yapıldıktan sonra birkaç on yıl içinde bile kendini tamamen amorti edebilir. Sonraki asırlar boyunca sorunsuz şekilde kullanılabilir ve kazandırmaya devam eder. Bölgedeki köklü sorunları bile çözmeye yarar.
Bu proje yapılırsa üzerinde raylı ulaşım için demir yolları da olur. Ayrıca hyperloop sistemi de bunun üzerinden geçer. Amerika kıtasında ulaşım, ticaret, maddi refah, emniyet artar, kolaylaşır. Bu proje yapılırken dış görünüşüne de ehemmiyet gösterilirse, sanatkar işi gibi olursa, bölgedeki turizmi de çok çok artırır.
Mehmet Fahri Sertkaya | Akademi Dergisi