Tek kişilik araçlar yapılacak


– Hafif olacaklar, düşük motor gücüne sahip olacaklar. İktisatlı olacaklar. Satın alırken de kullanırken de çok çok büyük iktisat sağlayacaklar

– Buna rağmen çok güzel, modern görünüşe sahip olacaklar. Normal arabalardan çok daha konforlu olacaklar.

– Sactan değil, yeni nesil porselenden (YNP) yapılmış dış ve iç hatları olacak. Paslanma, korozyon, boya tarih olacak.

– YNP ile yapılan kaporta ve iç kısımlar hem çok sağlam, yüzlerce sene sorunsuz kullanılacak tarzda olacak hem de esnek olacak. Çökmeyecek, kolay çizilmeyecek. Çizilirse de düzeltilmesi çok kolay olacak. Araç sahibi bunu kendi bile bir iki aparatla ve malzeme ile yapabilecek.

– YNP ile yapılan kaporta aynı zamanda çok mukavemetli olacak, Kaza emniyetini artıracak

– YNP ile yapılan kaporta, aynı zamanda çok ileri seviyede ses ve ısı yalıtması sağlayacak

– Bu arabaların imalat bantının kurulması, tedarik zincirinin kurulması çok kolay olacak, İmalat süresi daha kısa ve kolay olacak. İmalat yapılacak abrika, nispeten çok düşük maliyetli olacak. Her safhası çok kolay ve daha düşük masraflı olacak.

– Bu arabalar kolay arıza yapmayacaklar, sık bakım gerektirmeyecekler.

– Arızaları ve bakımları düşük masraflarla halledilebilir olacak.

Bunun adı belden kırma…
Aracın ön ve arka tekerlekleri sağa sola dönmüyor ama aracın beli dönüyor.


O belden kırma tekniği çok geliştirilerek sarı çizgi ile çizdiğim yere uygulanacak.

Tek kişilik, uzunca ve darca olan bu araç, belden kırmalı olacak ama klasik belden kırma gibi olmayacak.

Aracın arka tarafında iki dingil ve dört tekerlek olacak.

Aracın ön kabininde tek dingil ve iki tekerlek olacak.

Aracın ön kabini, arkadaki dört tekerlekli kabine sök-tak sistemle takılabilecek, sökülebilecek.

Araba sahibi bir adet arka/itici sistemden/kabinden, birkaç farklı ön kabinden satın alabilecek ve istediği zaman ön kabinleri kendisi de değiştirebilecek.

Bu arabada, sarı işaretli belden kırma noktası o kadar gelişmiş bir teknikle yapılacak ki arabanın ön kabini sadece sağa soğa dönmeyecek. Belli bir seviyede aşağı ve yukarı hareketler de yapabilecek. Bu da arabadaki konforu ve bozuk arazilerde iyi yol tutuşunu artıracak.

Yine belden kırma noktasındaki harika buluşlar/teknikler sayesinde bu arabada, virajlarda ön kabin ayrı anda, arka kabin ayrı anda sağa sola yatabilecek. Bu da kısıtlanmış, ayarlanmış, kontrollü bir yatış olacak. Bu sayede bu dar araba virajlarda sorun yaşamayacak ve devrilmeyecek.

Arabanın arka kabinindeki tekerleklerin arası yani dingil mesafesi daha geniş olacak ama ön paneldeki iki teker arasındaki dingil biraz daha dar olacak. Bu da türlü faydalar sağlayacak.

Ön tekerlekler sağa sola doğru dönmek zorunda olmadığı için, bu arabanın ön kısmının görünüşü, benzeri tarzda araba yapmak isteyenlerin yaptığı gibi şekilsiz, itici durmayacak. Kaportanın imalat safhası bu nedenle de çok daha kolay ve seri olacak. Yine bu özellik sayesinde masrafı mekanik sistemlerden tasarruf edilmiş olunacak.

Ön tekerlerin şasiden/kapartodan dışarı doğru uzaklaştırılması gerekmeyecek.

Bu arabanın ısı ve ses yalıtması o kadar ileri seviyede olacak ki kullanıcı yaz ya da kış pencere açma ihtiyacını pek duymayacak.

Arabanın içinde yazın da kışın da serin bir ortam oluşacak. Klimaya ihtiyaç kalmadan, küçük bir havalandırma sistemi ile içerisi hem serin hem de havadar tutulabilecek. Bu da hem imalat sürecinde hem de kullanma sürecinde büyük iktisat sağlayacak.

Bu arabaların içindeki hava, dışarıdaki havadan temiz olacak. İçeriye giren hava, belirlenmiş kanallardan girebilecek ve oralarda hava filtreleri olacak. Dışarıdaki egsoz dumanı da başka kokular da içeri giremeyecek.

Arabada, içeriye hava veren sistem, aynı zamanda havadan su elde edebilen bir üniteye de sahip olacak. Bu arabanın kullanıcısı yaz ya da kış aylarında, arabasının içinde beş litrelik bir depoda tertemiz suyu daima hazır bulacak.

Bu arabayı pazarlamacılar, öğretmenler, öğrenciler çok kullanacaklar. Yine bu arabalar işe gidip gelme arabaları olarak tercih edilecekler. Kısa sürede on milyonlarca adet satılacak dünya genelinde… Bu arabaların tek kişilik koltuğu geriye doğru yatınca, bir kişinin rahatça uyuyabileceği bir yatağa da dönüşecek. Böylece, şehirler arası pazarlama yapanlar başta olmak üzere, çok yüksek sayıda kişi, kısa süreli seyahatlerinde otel masrafları ödemeyecek. Çünkü bu arabaların içi gece ve gündüz, yaz ve kış, otellerden bile daha serin, havadar ve sessiz olacak. Zaten arabanın içinde gerektiğinde TV olarak da kullanılabilecek büyükçe bir ekran ve iyi bir ses sistemi de olacak.

Arabalarda gayet küçük, gelişmiş bir motorsiklette olduğu kadar bir motor bulunacak. Bu benzinli motor az yakacak ama bu ağırlıktaki bir arabanın yükünü de taşıyabilecek.

Bu arabada şarj bitmesi, yolda kalma gibi bir sorun yaşanmayacak.

Bir farklı modelinde ise benzinli motor yerine, benzinli jeneratör konulacak. Bir de elektrikli motoru olacak. Benzin yakan jeneratör bir yandan elektrikli motoru besleyecek ve arabanın yol almasını sağlayacak. Diğer yandan ise arabadaki batarya grubunu şarj edebilecek. Bu yönüyle de bu araba hiç yolda kalmayacak. Söz konusu batarya, günümüzdeki bataryalar gibi kısa sürede ömrünü tamamlayıp çöp olan bataryalardan olmayacak.


Bu arabanın kapıları çok gelişmiş özelliklerde olacak ve asla su ya da hava geçirmeyecek. Yüksek basınca da dayanıklı olacak.

Arabalar YNP ile yapılırken, alt kısımları da tamamen kapalı ve su geçirmez halde imal edilecek. Bu arabalar suda da gidebilecek.

Misalen, İstanbul’da trafiğe takılacağı endişesini yaşayan sürücüler, muhtelif yerlerde yapılmış olan ve denize emniyetli inişi sağlayan rampalara yönelecekler. Kolayca ve birbirlerinin peşi sıra denize inecekler ve denizden süratle yol alacaklar. Hedef ilçedeki rampalardan da karaya tekrar çıkacaklar.

Bu arabalarda batmazlık özelliği olacak.

Sandallardan, teknelerden çok çok daha emniyetli olacak bu arabalar. Fırtınalarda sandallar, tekneler batacaklar da bu arabalar batmayacaklar. Beklemediği zamanda denizde fırtınaya yakalanan araba sürücüsüne hiçbir şey olmayacak. Yol alamamış ve dalgalarla sürüklenmişse bile, hatta araba sert rüzgarların tesiriyle bir de su üzerinde ters dönmüşse bile, arabaya da sürücüye de hiçbir şey olmayacak. Asla batmayacak.

Gelişmiş elektronik kontrol sisteminin ekran kısmında, her zeka seviyesinden herkesin kolayca anlayacağı ve kullanabileceği bir konum belirleme ve denizde rota belirleme yönlendirmeleri olacak.

Arabanın içi de modern, ferah, geniş hatlara sahip olacak. Yatak olabilen koltuğu da yeterince kaliteli ve rahat olacak.

Ucuz olan başlangıç modelinde camlar olacak ama daha üst modellerinde hiç cam bulunmayacak. Sürücünün önünde, sağında, solunda hiç kaporta yokmuş gibi, hiç başka cisim yokmuş gibi his ettirecek şekilde ekran kaplı olacak. Sanki üstü ve yanları açık bir arabanın içindeymiş gibi hissedecek.

Bütün bu özelliklerine rağmen bile bu arabalar, günümüzdeki standart ve dört kişilik arabalardan çok daha ucuz olacaklar. Alırken çok ucuz oldukları gibi, kullandıkça ucuza hatta bedavaya gelecekler.

Aracın üst modelinde hiç cam bulunmadığı halde, sanki içten dışa doğru bakınca her yeri cammış gibi olacak. Kaportanın şeklini alarak yerleştirilecek olan esnek, çizilmez, uzun ömürlü ve az enerji harcayan ekranlar, mükemmel bir sürüş imkanı sağlayacak.

Aracın iç kabinindeki sensörler, sürücünün koltuğu hangi hizaya ayarladığını, vücudunun konumunu, hususiyle de başının hangi yükseklikte ve konumda durduğunu anlayabilecekler. Buna göre de kabinin iç yüzeyine giydirilmiş/kaplanmış olan bütün ekranlardaki görüntüyü o konumdan dışarı bakışta görünmesi gerektiği hale hemen, otomatik olarak getirecekler.

Ekranların çözünürlüğü de çok yüksek olup gerçek görüntülere çok yakın kalitede görüntü verecekleri için, kabin içinde harika bir ortam oluşacak.

Akademi Dergisi takipçisi: – Selamünaleyküm abi 12 senedir porselen sektöründe çalışıyorum, Biz porseleni 1200 derecede pişiriyoruz, Arabadaki Y.N.P. montaj gibi kaplamamı olacak, Yada arabayla berabermi fırınlanıcak Bir türlü anlayamadım Ayrıca naçizane aklımda yıllardan beri evlerin duvarlarını fayans, Seramik kaplama yerine porselenden yapmayı düşünüyordum porselen sırını duvara püskürterek ama píşirmesi sorun Bikaç video gördüm taşlamayla sürtüyorlardı ama malzemenin muhteviyatını bilemiyorum, Oda eskiden beri mozaik dediğimiz şey zaten yapılıyor Fayans seramik dediğimiz şey ise çok fazla külfetli, zaman kaybı, Nakliye, Îşçilik Orada’da bi yenilik kolaylık olması gerekiyor, Birde binaya aşırı yük biniyor, Metrekareyi düşürüyor Bariz Mantıksızlık. Teşekkür ederim

Mehmet Fahri Sertkaya = v.a.s. YNP’nin ham maddesi çöl kumu olacak. Muhtelif işlemlerden geçirilecek, yanına başka kimyevi maddeler de katılacak ve hamur gibi bir kıvamı olacak. Sonra kalıplara dökülecek, İçinde çelik çubuklar ya da çelik tel örgü destekleri de olacak. Fırınlanınca son şeklini alacak. Artık onu kırmak çok ama çok zor olacak. Buna rağmen gayet hafif de olacak.

Mehmet Fahri Sertkaya | Akademi Dergisi

Bir Yorum Yazın