İstanbul’daki binaların yüzde 95’i depreme dayanıksız

İstanbul’daki binaların depreme dayanıklılık testini yapmaya hiç gerek yok. Boşuna şuraya buraya paralar aktarılmasın, hortumlanmasın. O azılı hırsız İmamyan, o malum çevreleri milletin parasıyla beslemesin.

İstanbul’daki binaların yüzde 95’i depreme dayanıksız. İstanbul’un terk edilmesi ve silbaştan yapılması gerekiyor. Kritik ehemmiyete sahip fabrikalar, tesisler, araçlar, cihazlar, makineler, malzemeler ve teknik kadrolar sağlama alınmalı. Seyyar baz istasyonları hazır halde tutulmalı. Seyyar ekmek fırınlarının sayıları artırılmalı. Seyyar aş evleri yeterli sayıda hazır tutulmalı. Küçük çadırlarla uğraşılamaz, koca çadırlardan yüz binlercesi stoklanmalı. Bunları hemen kuracak ve işletecek personeller talim yapmalı. Paramparça olan yolları düzeltecek, açacak ya da yanlarından paralel yol açacak sistemler hazırlanmalı. Halkın kalabalık gruplar halinde yürüyerek İstanbul’u terk edebileceği yollar olmalı. Hava kuvvetleri, kara kuvvetleri, deniz kuvvetleri eş zamanlı ve yoğun tatbikatlara başlamalı.

En az 20 milyon adet ceset torbası hazırlanmalı ve onların enkaz altında kalmasına izin verilmemeli. Yine yeterli miktarda kireç de stoklanmalı.

Yağma yapmaya kalkacaklara “dur” ihtarı bile yapılmadan sıkılacağı, şimdiden ilan edilmeli. Başka illerden İstanbul’a kolluk gücü takviyesi için planlamalar tamamlanmalı. Onlara hususi eğitimler verilmeli.

Hemen bu sabahtan itibaren ordumuzda silah altındaki bütün askerlere afet arama kurtarma eğitimleri verilmeye başlanmalı.

Mehmet Fahri Sertkaya | Akademi Dergisi

Bir Yorum Yazın