Mükemmel Türkçe projesi


Çok iyi seviyedeki dil bilimcilerimizden oluşan bir heyetin önderliğinde, çok çok gelişmiş bir yapay zekaya, Türkçe’nin bilinen bütün lehçelerini öğreteceğiz.

Sonra da o yapay zekadan, bütün bunları harmanlayarak en mükemmel seviyede bir Türkçe dili oluşturmasını isteyeceğiz. Bu sırada, bu yapay zekanın, Türkçe’nin lehçelerine geçmiş olan Arapça ve Farsça kelimelerin çok çok az bir kısmını kullanmasına izin vereceğiz. Bu kelimelerin mükemmel Türkçe’deki oranı sadece yüzde 1-2 oranında olacak. Toplama bir dil olan İngilizce’den mükemmel Türkçeye sadece zaruret halinde kelimeler geçmesine izin vereceğiz. Fransızca, Latince ve diğer dilleri de budayıp lisanımızdan atacağız. Söz konusu dil bilimciler heyetinin son istişareleri, düzeltmeleri ve onayı ile birlikte, söz konusu mükemmel Türkçeyi tercih edeceğiz.

Sonra, bütün Türk dünyasında kademeli olarak bu mükemmel Türkçe’ye geçiş yapacağız. Latin alfabesini de değiştireceğiz, kaldıracağız ve Arap alfabesini de milli alfabe gibi kullanmayacağız. Kendi alfabemizi kullanacağız. Yeni mükemmel Türkçe’nin, bu güne kadar kullanılmamış ve yine Türk alfabelerinden harmanlama ile bir araya getirilmiş olan mükemmel bir alfabesi olacak.

Mükemmel alfabesi ile birlikte mükemmel Türkçe, dünya genelinde hızla yayılacak. Bir süre sonra, dünyada en çok kullanılan/konuşulan dil olan İspanyolca’yı da geçerek, ilk sıraya çıkacak.

Bu, öyle hayırlı bir proje ki sadece Türk milletini kendine getirmekle kalmayacak… Sadece dünyadaki Türklerin gönül bağı kurmalarını, özlerine dönmelerini, birbirleriyle sağlıklı irtibat kurmalarını sağlamayacak… Bu mükemmel Türkçe, bütün dünya genelinde yayıldıkça, insanlığın kendi arasında çok rahat şekilde konuşabilmesini, anlaşabilmesini sağlayacak.

Bu gün dünya üzerindeki toplumların tamamına yakınının sorunu, kendi aralarında bile sağlıklı şekilde irtibat kurmalarına, anlaşabilmelerine uygun olmayan lisanları ve alfabeleri olması… Yine milletler arası sorunların çözümü için de sağlıklı şekilde, kolayca anlayabilmeyi, anlaşabilmeyi sağlayan bir lisana ihtiyaç var.

Ve yine şu andaki Türkler dahil, dünyadaki çoğu milletin bilimde geri kalmasının bir sebebi de lisanlarının yetersizliği… Bütün bu sorunlar toptan ortadan kaldırılmış olacak.

Mehmet Fahri Sertkaya | Akademi Dergisi

Bir Yorum Yazın